Rekreativni vs. Tekmovalni gorski tekači…

…in 2 razliki med njimi?

Vedno več ljudi se odloča za gorski tek kot obliko rekreacije ali celo profesionalnega športa. Vendar pa se med rekreativnimi in profesionalnimi gorskimi tekači lahko opazi nekaj ključnih razlik. V tem članku se bomo osredotočili na te razlike in razložili, kaj pomenijo za ljudi, ki se ukvarjajo s tem športom.

Prva in najbolj očitna razlika je v cilju, ki ga imata rekreativni in profesionalni gorski tekač. Rekreativni tekači se običajno odločijo za gorski tek kot obliko rekreacije in sprostitve. Cilj teh tekačev je uživanje v naravi in premagovanje samega sebe. Na drugi strani pa profesionalni gorski tekači tekmujejo na najvišji ravni in se osredotočajo na tekmovalne dosežke, rezultate, uvrstitve.

Drug pomemben dejavnik, ki ločuje rekreativne in profesionalne gorske tekače, je čas in obseg treninga. Rekreativni tekači običajno tečejo nekajkrat na teden in svoje treninge prilagajajo svojim obveznostim in zmožnostim. Profesionalni tekači pa se posvečajo treningu na polni čas in lahko tečejo tudi večkrat na dan, če je to potrebno. To jim omogoča, da so bolje pripravljeni in uspešnejši na tekmovanjih. Rekreativnim tekačem po navadi še nekako najdejo čas za trening, običajno pa ne posvečajo dovolj pozornosti počitku, kar je ključnega pomena za dolgoletno ukvarjanje s športom z minimalnimi zdravstvenimi težavam kot posledicami pretiranega »športanja«.

Kljub razlikam med rekreativnimi in profesionalnimi gorskimi tekači pa obstaja tudi veliko skupnih točk. Obe skupini tekačev uživata v teku v naravi in izboljšanju svoje fizične pripravljenosti. Oba načina teka zahtevata tudi odločnost, vztrajnost in disciplino.

Želite izvedeti o gorskem teku še več? Naročite se na naše vsebine…

ŠE VEČ VSEBIN O GORSKEM TEKU