Po običajni poti ne bomo šli…

PONUJALA SE JE MALO OBISKANA KROŽNA POT OKOLI GORE

Šmarnogorske stezice so nam služile kot poligon za dnevno nabiranje kondicije. Med nami so krožile raznorazne zgodbe v stilu: “A poznaš Janeza-tega-pa-tega? Zadnjič je priletel na vrh neverjetno hitro – no ja, časa ne vem čisto natančno, pa tudi začel ni čisto v dolini in po neki svoji bližnjici je šel, ampak hiter je pa bil tako kot še nihče!” In podobno.

V takih okoliščinah pot do dirke na Goro ni bila dolga. Ideja je dozorela jeseni 79. Po običajni poti ne bomo šli, je bilo hitro sklenjeno, ponujala pa se je malo obiskana krožna pot okoli Gore.

Tik pred osamosvojitvijo leta 91 je bil organiziran prvi Rekord Šmarne gore z obsežnejšo organizacijsko shemo. Odlična organizacija je bila povod za državno prvenstvo v gorskih tekih leta 92.

Tekmi so sledili dogodki, ki so jeseni 92 pripeljali do zamenjave vodstva Združenja za gorske teke pri Atletski zvezi Slovenije . Novo vodstvo je pripravilo organizacijsko shemo razvoja gorskih tekov v Sloveniji, pri čemer je prav Tek na Šmarno goro odigral pomembno vlogo.

Vsakoletna uvrstitev Teka v Pokal Slovenije daje Teku poseben položaj med domačimi prireditvami; da dober glas seže v deveto vas, potrjuje močna mednarodna udeležba, ki je iz leta v leto močnejša.

URSTITEV V MEDNARODNI KOLEDAR

Z uvrstitvijo v tekmovalni koledar mednarodne zveze za gorske teke konec devetdesetih je Tek pridobil trdno oporo za mednarodno uveljavitev, ki je dosegla prvi vrhunec ob četrtstoletnem jubileju leta 2004 s finalom WMRA Grand Prixa in dodelitvijo prestižnega statusa “IAAF permit”.

Vsa nadaljnja leta Tek ostaja del železnega repertoarja mednarodne gorsko-tekaške zveze. Leta 2012 je bilo dogovorjeno, da bo finale Grand Prixa Turški Bursi, ki je pred tem že gostila EP in SP, a je tik pred izvedbo prišlo do odpovedi. Šmarna gora je s sprejetjem stare vloge tik pred zdajci rešila ugled Grand Prixa. Dve leti kasneje, leta 2014, je mednarodna zveza naziv ciklusa približala ostalim športom in »WMRA Grand Prix« spremenila v »Mountain Running Word Cup«, »Svetovni pokal« po naše.

DOBRODELNA AKCIJA

Leta 2013 smo se organizatorji soočili s osebno stisko enega najboljših tekačev zadnjega obdobja, Eritrejca Azeire Teklaya in mu z dobrodelno akcijo v dneh prireditve pomagali, da je rešil svojo družino.

Leta 2019 je Tek minil v znamenju 40-letnice – v Sloveniji ni prav veliko športnih prireditev s tako tradicijo! Po tem letu smo se organizatorji zavestno odločili, da bomo tako v Slovenskem kot svetovnem pokalu po več kot 20 letih gostovanje tako enega kot drugega finala odstopili svežim organizatorjem.

“THE GREATEST MR RACE OF ALL TIME”

Pomladi naslednjega leta je Šmarnogorski tek v odprti anketi svetovna gorskotekaška scena prepoznala kot »the Greatest MR race of all time«.  Verjentno je nekaj k temu pripomogla svetovna kovid evforija, a dejstvo je, da bo to ostalo zapisano v zgodovino.

PRILOŽNOST, DA SE POMERITE Z NAJBOLJŠIMI GORSKI TEKAČI NA SVETU

Tek na Šmarno goro ponuja vsem tekačem, tako profesionalnim, rekreativnim, trail, maratoncem ter gorskim, da se pomerijo z najboljšimi gorskimi tekači na svetu. Tek lahko vzamete kot tekmovalen, lahko pa ga vzamete kot osebni izziv.

V soboto 7. oktobra bo v sklopu Šmarnogorskih tekov že 44. Tek na Šmarno goro. Predprijave na tek po znižani ceni so že odprte tukaj!

Prav tako so odprte predprijave na Rekord šmarne gore, tek po najkrajši poti na Šmarno goro. Dogajal se bo en dan prej in sicer 6. oktobra 2023. Predprijave po znižani ceni so odprte in so na voljo tukaj!

Prejšnji prispevki:

Bi želeli prejemati več novic in zanimivosti iz sveta gorskega teka? Prijavite se na naše novice!