5 najpogostejših poškodb pri gorskem teku

Ste gorski tekač ali planinec? Potem veste, da je gorski tek zahtevna in za telo naporna aktivnost. Med tekom po hribih se lahko zgodi, da pride do poškodb. V tem prispevku vam bomo predstavili pet najpogostejših poškodb pri gorskem teku in kako se jim uspešno izogniti.

1. Zvin gležnja: Zvini gležnja so ena najpogostejših poškodb pri gorskem teku. Da bi se jim izognili, je pomembno, da nosite primerno obutev z dobrim oprijemom, ki bo preprečila zdrs in zvin. Priporočamo tudi, da pred tekom naredite ogrevanje gležnjev in stopal. Telo postopoma navajajte na zahtevnosti terena, da se bo imelo čas utrditi.

2. Poškodbe kolena: Kolena so pogosto izpostavljena napetosti in udarcem med gorskim tekom. Pomembno je, da se izognete prevelikim obremenitvam s primerno tehniko teka. Predlagamo, da začnete z lažjimi in manj zahtevnimi potmi ter postopno povečujete intenzivnost in zahtevnost. Predvsem bodite previdni pri teku navzdol, tam je možnost za poškodbo kolen največja.

3. Bolečine v mišicah: Pri gorskem teku se pogosto pojavijo bolečine v mišicah, zlasti v stegnih in mečih. Za preprečevanje bolečin priporočamo redno vadbo, vključno z razteznimi vajami, ki bodo izboljšale gibljivost in fleksibilnost.

4. Poškodbe hrbta: Med gorskim tekom se lahko pojavijo bolečine in poškodbe hrbta, zlasti v ledvenem delu. Za preprečevanje teh poškodb priporočamo vadbo za krepitev hrbta, ki bo izboljšala mišično ravnovesje in zmanjšala obremenitev na hrbtenici.

5. Pretirana izpostavljenost soncu: Pri gorskem teku je pomembno, da se zaščitite pred soncem. Nosite zaščitna oblačila, pokrivalo in sončna očala ter uporabljajte kremo za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem.

Za zaključek: gorski tek je zahtevna aktivnost, ki zahteva primerno pripravo in preventivo pred morebitnimi poškodbami. S pravilno opremo, tehniko teka in predhodno vadbo lahko zmanjšate tveganje za poškodbe in uživate v čudoviti naravi brez skrbi.

Želite izvedeti o gorskem teku še več? Naročite se na naše vsebine…

OSTALI PRISPEVKI O GORSKEM TEKU