ŠMARNOGORSKI TEKI

Novice

Sveže novice izpod Šmarne gore

"ŠTIRI DESETLETJA ŠMARNOGORSKIH TEKOV"

Kot uvod v letošnji šmarnogorski tekaški konec tedna so organizatorji pripravili razstavo naslovom »Štiri desetletja šmarnogorskih tekov«. V Galeriji nad velbom na Šmarni gori je razstavljenih 70 fotografij, ki povzemajo dogajanja od leta 1979 dalje. V sliki so predstavljeni tako Tek kot Rekord in Izziv, tako zmagovalci kot tisti, ki so zadovoljni, da so premagali progo, utrinki tako iz vratolomnega spusta kot iz vzponov, tako domačini kot tujci – skratka na ogled je postavljen pisan štiri-desetletni kolaž. Slike so opremljene z besedili, ki tudi ne-poznavalcu pomagajo pri prepoznavanju junakov Šmarne gore. Predstavljenih je tudi precej drugih predmetov, ki so se v tem času nabrali na policah organizatorjev – od tiskovin do medalj, majic in priznaj. Razstava je odprta vsak dan v času delovanja gostišča.  VABLJENI!

nova pridobitev
Predstavljena bogata zgodovina tekov na Šmarno goro

Organizatorji Šmarnogorskih tekov smo v sodelovanju s Planinskim društvom Šmarna gora na vrhu najbolj obiskane gore v Sloveniji postavili obeležje, s katerim smo želeli predstaviti bogato zgodovino bolj ali manj tekaško obarvanih športnih prireditev, ki so tako ali drugače povezane z našo Šmarno goro.

Samostoječ pano velikosti 2m x 1,3m je postavljen na mestu, kjer imata cilj Rekord in od lani tudi Tek. Sestavljata ga dve vsebinsko ločeni polovici.

Drugi pano velikosti 1,5 x 1,5m pa je namenjen predvsem poznavalcem Teka in Rekorda. Umeščen je v ciljni lok, ki ima od lanske jeseni stalno mesto v neposredni bližini cilja. V sliki in besedi predstavlja 42-letno zgodovino Teka in 26-letno zgodovino Rekorda.

Tomo Šarf

NOVI PREDSEDNIK SVETOVNE ZVEZE ZA GORSKE TEKE

Na letnem kongresu svetovne zveze za gorske teke (WMRA) je bil dozdajšnji sekretar Tomo Šarf  izvoljen za novega predsednika. Na tem mestu je po štirih letih zamenjal večkratnega svetovnega prvaka v gorskem teku Novozelandca Jonathana Wyatta. Ta je postal častni predsednik WMRA. Vir in več o tem: SLOVENSKA ATLETIKA

zmagovalec šmarnogorskih tekov

TIMOTEJ BEČAN

Zmagovalec Rekorda Šmarne gore ter Teka na Šmarno goro v svojem vlogu #240 opisuje tekmovalni dan Teka na Šmarno goro.

novost šmarnogorskih tekov!

Live Streaming

Kot že omenjeno, bo možno letošnje Šmarnogorske teke spremljati v živo preko Live Sreaminga.

Ta bo dosegljiv na povezavah, ki bosta aktivni 5 min pred pričetkom tekmovanja.

Torej za Rekorda Šmarne gore ob 16:45 in za Tek na Šmarno goro ob 9:45.

Rekord šmarne gore https://youtu.be/5OcILMR9dC8
43. tek na Šmarno goro https://youtu.be/pV8XaB0THHw

Povezavi se aktivirata 5 minut pred prvim štartom!

Prenos preko spletne kamere

prenos dogajanja na Šmarni gori v živo!

Šmarnogorski teki letos prinašajo novost – prenos dogajanja na Šmarni gori v živo.

V času petkovega Rekorda in sobotnega Teka boste lahko letos prvič spremljali v živo prihode tekmovalcev v cilj.«   

Več o tem ter link do prenosa pa v prihodnjih dneh. 

Tomo Šarf gost podcasta

ZAGRET ZA TEK

Marko Roblek je v v svojem odličnem podcastu “Zagret za tek” tokrat gostil tudi našega Toma Šarfa, predsednika Svetovne zveze za gorske teke.
Precej izčrpno sta predelala Tek na Šmarno goro, Rekord Šmarne gore, razlike o trailu in gorskem teku, današnji generaciji tekačev gorskega teka, vključno z Timotejem Bečanom…
Priporočamo ogled in poslušanje podcasta, Šmarnogorski teki bodo kmalu tu…

Šmarnogorski teki 2022

NAGRADNA IGRA

Za vas smo pripravili nagradno igro s praktičnimi nagradami. Vse kar moraš storiti je, da se na vrhu Šmarne gore slikaš na ciljnih stopničkah Šmarnogorskih tekov in svojo fotko objaviš na svojem Facebook ali Instagram profilu, pri tem pa tag-aš TEKAŠKI KLUB ŠMARNOGORSKA NAVEZA. Več o nagradni igri pa spodaj.

Ogledna tura po progi

TEK NA ŠMARNO GORO

V sredo 7. septembra ob 17.30 pred Policijsko akademijo v Tacnu se dobimo na ogledni turi za Tek na Šmarno goro.
 
Vodila jo bosta Timotej Bečan in Matic Plaznik. Tempo bo pogovorni, zato bo primerna za vse tekače. 
Parkirna mesta so zagotovljena. 
Na vrhu pa bomo izžrebali tudi štartnini za Rekord Šmarne gore in za Tek na Šmarno goro!
Vabljeni!

Ogledna tura po progi

TEK NA ŠMARNO GORO

V sredo 7. septembra ob 17.30 se je zgodila 1. ogledna tura…
 
Vodila sta so Timotej Bečan in Matic Plaznik. Več v videu Timoteja. 

Šmarnogorski teki 2022

PO PROGI S TIMOTEJEM BEČANOM

Ambasador Šmarnogorskih tekov, Timotej Bečan se je za vse nas zapodil po progi Letošnjih Šmarnogorskih tekov, natančneje po progi Teka na Šmarno goro. Vabljeni na Tekaški vikend, 30. septembra in 1. oktobra!

video: Timotej Bečan

Timotej Bečan

Sončni vzhod na Šmarni gori

Je kaj lepšega, kot dan začeti s popolnim sončnim vzhodom? Hja, samo slednjega težko vsak gleda iz svojega balkona, če le ne živi malo višje na pobočju, ki je obrnjeno točno proti vzhodu. No, Šmarna gora ponuja ravno takšen “balkon”…

Amasador Šmarnogorskih tekov Timotej Bečan v tokratnem B(r)LOG-u.  Prijetno branje!

TIMOTEJEV B(r)LOG #44

foto: Timotej Bečan

Timotej Bečan

FANTOVŠČINA NA ŠMARNI GORI

Pred poroko se spodobi imeti fantovščino, je tako? No, moji kolegi so se zmenili, da me za to priložnost zvlečejo na Šmarno goro. Seveda je bilo luštno, še posebno, ko so me nič kolikokrat spravili v zadrego in se ob tem pošteno nasmejali. Jasno sem vse vzel za hec, saj je to dan oziroma večer, ko si te prijatelji pač lahko privoščijo

Amasador Šmarnogorskih tekov Timotej Bečan v tokratnem B(r)LOG-u.  Prijetno branje!

Timotejev B(r)log #41

foto: Timotej Bečan

Timotej Bečan

POMLAD NA ŠMARNI GORI

“Pomlad za naravo predstavlja ponovno rojstvo, za tekače pa na nek način tudi, saj se začnemo prebujati iz zimskega spanja in po daljši bazi začnemo z resnejšimi pripravami na prihajajočo sezono. Pravzaprav je to naravni proces tekmovalca, ki se ukvarja s pretežno poletnim športom, pa čeprav so tekaške tekme organizirane skozi celo leto, tudi v najbolj mrzlih mesecih…”

Amasador Šmarnogorskih tekov Timotej Bečan je v tokratnem B(r)LOG-u.  Prijetno branje!

Timotejev B(r)log #38

foto: Timotej Bečan

Timotej Bečan

NAŠA NAJLJUBŠA GOSTILNA...GOSTILNA LEDINEK

Gostilna Ledinek je že od začetkov tekov Rekord Šmarne gore in Tek na Šmarno goro glavni in zvesti sponzor teh dveh prireditev. Ne, da imajo le odlično hrano, njihova kvalitetna postrežba in prijaznost je v ponos vsem nam, ki redno zahajamo na naš hrib in se razvajamo v naši najljubši gostilni. 

Amasador Šmarnogorskih tekov Timotej Bečan je v tokratnem B(r)LOG-u opisal njegov odnos do gostilne, prigode in spomini, ki ga vežejo nanjo. Prijetno branje!

Timotejev B(r)log #32

foto: Timotej Bečan

Timotej Bečan

Šmarna Gora pozimi

“Kot zanimivost, Rekord Šmarne gore je bil včasih izveden v februarju, torej pozimi. Še vedno obstaja polemika, kakšne razmere so boljše za to tekmo. Dejstvo je, da je bila proga ob suhih razmerah takrat boljša, poleg tega tudi korenine niso v takšni meri “štrlele” iz podlage, kar je posledica vse večje erozije, lahko pa je bila spolzka. Nižje temperature nekaterim ugajajo (tudi meni recimo), drugi pa dobesedno zmrznejo in imajo rajši vročino. Morda pa se kdaj tudi sam stestiram pozimi.”

Timotejev B(r)log #29

foto: Timotej Bečan

Timotej Bečan

AMBASADOR ŠMARNOGORSKIH TEKOV 2022

S ponosom vam sporočamo, da je Timotej Bečan ambasador Šmarnogorskih tekov v letu 2022. 

Timotej je v tekaškem svetu že zelo uveljavljen, pa ne samo v gorskih tekih, temveč tudi na srednjih ter dolgih progah. 

V zadnjem b(r)logu nam predstavi njegov odnos do Šmarne gore, od otroštva pa do sedaj, ko se uvršča me top 10 gorskih tekačev na svetu. 

Timoteja lahko spremljate na socialnih omrežjih Facebook in Instagram, kot tudi na njegovi spletni strani.

Prešernov trg - Šmarna gora

TIMOTEJ BEČAN

Naj gorski tekač Slovenije si je zadal prav poseben izziv – tek iz Prešernovega trga v centru Ljubljane po najkrajši poti do vrha Šmarne gore.  Omenjeno razdaljo, ki naj bi znašala 11km je pretekel v 42 minutah in 11sekundah, kar je vrhunski rezultat! 

Timotej Bečan je že vrsto let najboljši gorski tekač v Sloveniji, ki se uspešno meri tudi z naboljšimi gorskimi tekači na svetu v svetovnih pokalih za gorski tek. Je tudi aktiven na socialnih omrežij, kjer deli svoje tekaške izkušnje, nasvete in poročila iz treningov.  https://www.facebook.com/timotejbecanofficial

42. Tek na Šmarno goro 2021

vtisi tekmovalcev in novinarjev

Čestitamo vsem tekmovalcem ter tudi navijačem, da ste nam pomagali izvesti letošnji Tek na Šmarno goro. Kljub manjkajoči mednarodni zasedbi, covid situaciji in odpadlemu Rekordu Šmarne gore, smo pokazali, da je tradicionalni Tek na Šmarno goro v naših srcih, da imamo radi gorski tek in smo ponosni na našo Šmarno goro, ki nam dnevno omogoča, da se gibamo v kvalitetnem in zdravem okolju. Se vidimo naslednje leto! 

ŠTIRI DESETLETJA ŠMARNOGORSKIH TEKOV

04.10.2020

V NEDELJO, 4.okt. ob 15h, bo na Šmarni gori otvoritev razstave fotografij »Štiri desetletja šmarnogorskih tekov«.

Razstava predstavlja uvod v tekaški konec tedna, ko se bosta v petek in soboto zvrstila na Šmarni gori 25.Rekord Šmarne gore in v soboto 41.Tek na Šmarno goro.

 Vabljeni na otvoritev oziroma kasneje na ogled.

Sponzor letošnjega že 25.Rekorda Šmarne gore

03.10.2020

Sponzor letošnjega že 25.Rekorda Šmarne gore je Dynafit, ki bo nagradil vse nosilce kolajn in ogrel ušesa prav vsem tekačicam in tekačem.

dynafit 2
dynafit 1

Tudi letos Rekordu Šmarne gore ob strani stoji Intersocks. Hvala!!!

03.10.2020

intersocks

Izvedba teka ni ogrožena

02.10.2020

»Do šmarnogorskega tekaškega praznika je le še teden. Glede na trenutno in pričakovano situacijo izvedba teka ni ogrožena. Potrebo bo upoštevati Kovid ukrepe, o katerih bodo tekači obveščeni pred tekmovanjem. Prijavite se lahko še do ponedeljka – vendar vas prosimo, da to storite čimprej.«

Sponzorji tekov

SPONZORJI 25. REKORD NA ŠMARNO GORO

SPONZORJI 41. TEK NA ŠMARNO GORO

ŠE DVA TEDNA DO TEKAŠKEGA PRAZNIKA

25.9.2020

Še dva tedna nas ločita do Tekaškega praznika na Šmarni gori. CILJ že čaka na Šmarnogorce!

25. Rekord Šmarne gore je bil REKORDEN!

Filimon Abraham, nemški gorski tekač eritrejskega porekla je postal prvi človek, ki je na Šmarno goro prišel pod 11 minutami. Nov rekord Šmarne gore znaša 10min 59s.
 
Timotej Bečan je kot najhitrejši Slovenec v cilj pritekel tretji in postavil nov najhitrejši slovenski čas 11min 12s.
Med dekleti je zmagala trenutno naša najboljša gorska tekačica Mojca Koligar, 14min35s.
Rezultati so  dosegljivi tukaj.
Foto: Bogo Trontelj
 

Šmarnogorski teki 2020

vtisi tekmovalcev in novinarjev

25. Rekord Šmarne gore

41. Tek na Šmarno goro