Gorski tek in mladina

Boštjan Novak, eden od ustanoviteljev TK Šmarnogorska naveza se že dobri dve desetletji ukvarja s treniranjem otrok in mladine. Tekaški klub Šmarnogorska naveza je znan tudi (če ne predvsem) po tem, da izredno veliko dela z mladino na področju gorskega teka. Lahko si upamo reči, da je najmočnejši klub v smislu kapitala mladih tekačic in tekačev v Sloveniji.

  • Boštjan živjo. Že dve desetletji deluješ kot trener teka v klubu TK Šmarnogorska naveza. Dal si že čez kar nekaj generacij… Kakšno je zanimanje za gorski tek med otroci in mladino?

Po zanimanju med otroci se gorski tek zagotovo ne more meriti z nogometom, toda če ga predstaviš na primeren način, se vedno najdejo dekleta in fantje, ki jih ta lepa, a naporna atletska disciplina zanima. Žal je v Sloveniji zelo malo sredin, kjer bi otroci gorski tek lahko spoznali.

  • Imajo mladi, v tem času, ko je na voljo kakovostnejša oprema in boljši pogoji treninga, boljše rezultate?

Ne bi rekel, da so rezultati občutno napredovali. Če se navežem na prejšnje vprašanje, je za nekatere otroke in mlade, ki jih gorski tek zanima, ena od težav prav dostopnost kakovostne vadbe in ustreznih pogojev za trening v svojem okolju. Tehnološkemu napredku glede tekaške obutve, oblačil in ostalih pripomočkov za trening ne gre oporekati, hkrati pa isti “tehnološki napredek” z raznimi aplikacijami za tratenje časa, električnimi skiroji itd. otroke in mladino odvrača od  pešačenja, kolesarjenja, podenja za žogo in drugih iger na prostem, ki so z vidika telesnega razvoja osnova kasnejšemu rednemu treningu.

  • Pri katerih letih je priporočljivo, da se otrok začne ukvarjati z gorskim tekom?

Težko bi navedel primerno starost. Otroci so med seboj zelo različni. Ključno se mi zdi, da je otrok telesno in mentalno pripravljen prenašati stisko ob dlje trajajočem naporu. Pomembna je tudi zadostna moč, sicer se pri teku ali hitri hoji v klanec povsem poruši pravilno gibanje v sklepih (gležnjih, kolenih…). Formalno se v uradna tekmovanja lahko vključijo otroci pri 9 letih. Vsekakor glede na spoznanja športne znanosti ne gre pretiravati s prezgodnjim treningom vzdržljivostnih disciplin, kot je gorski tek.

  • Kdaj pri otroku vidiš, da bo npr. boljši gorski tekač, kot pa tekač na kratke oz. dolge proge?

V atletiki velja, da je hitrost teka v veliki meri “prirojena”. Dokaj hitro lahko opazim, kateri otrok ima, oziroma nima potenciala za hitre discipline (kratke proge). V kolikor ima otrok pozitiven odnos do vzdržljivostnega teka, je za gorski tek potrebne nekaj več moči, kot za tek po ravnem, ter dobra propriocepcija, ki je močno povezana s sposobnostjo hitrega gibanja po naravnem terenu, kjer je potrebno prestopiti skalo, korenino itd.

  • Katere so prednosti, ki jih otrok razvije, ko trenira gorski tek in jih lahko vnovči v odrasli dobi?

S primernim pristopom lahko pridobi pozitiven odnos do telesnega napora, navadi se potruditi priti do zastavljenega cilja. Če v treningu vztraja dlje časa, postane telesno vzdržljiv, okrepi sklepe nog, postane spretnejši v smislu dinamičnega ravnotežja… Verjetno je poglavitna razlika v primerjava z drugimi športi vzpostavitev stika z naravo, predvsem s hribovitim svetom.

  • Kaj pa starši otrok, ki trenirajo gorski tek. Kako naj starši spodbujajo otroke za gorski tek. Ali starši smatrajo gorski tek za nevaren oz. prenaporen šport za otroke?

Športna dejavnost v naravnem okolju je zaradi že omenjenega načina življenja nekaj, nad čimer redko kateri starš ne bi bil navdušen. Seveda obstajajo zadržki do pretiranega napora pri otrocih. Za starša že “nagonsko” ni prijeten pogled na svojega otroka, ki se z izrazom napora na obrazu trudi priti do cilja, ali z veliko hitrostjo drvi po gozdni stezi navzdol. Kot sem večkrat poudaril, je zelo pomembno otroka postopno vpeljati v svet gorskega teka –  podobno, kot velja za varno vožnjo kolesa, ali kakšno drugo “vsakdanjo” dejavnost. Otroci so učljiva in prilagodljiva bitja in telesni napor ni nekaj, čemur bi se morali na vsak način ozogibati.

Boštjan Novak, hvala za tvoje odgovore in želimo ti še naprej uspešno delo z mladimi tako na področju gorskega teka, kot drugod.