Ali trail tek izpodriva gorski tek?

Trail tek in gorski tek sta dve zelo sorodni obliki teka v naravi.  Pri obeh gre za tek po razgibanem, večinoma kar hribovitem terenu. Razlika je predvsem v samozadostnosti tekača.

Gorski teki so načeloma krajši, tja do 30km, in organizator poskrbi za osnovne potrebe tekačev po pijači. Tako tekačem ni potrebno s seboj nositi hrane in pijače ter dodatne opreme.

Trail teki so načeloma daljši, vse do 100km ali 100 milj ali celo več. Na tako dolgih progah organizator seveda ne more poskrbeti za popolno oskrbo tekačev, ki morajo zato s seboj nositi primerne zaloge »energije« in pijače, poleg tega pa morajo imeti se seboj osnovno opremo za primer slabega vremena (oblačila) in glede varnosti oz. orientacije.

Dejstvo je, da imajo organizirani gorski teki nekoliko daljšo tradicijo: Svetovna  zveza je bila ustanovljena leta 1984, svetovna trail zveza za 20 let kasneje. Poleg tega imata obe organizaciji popolnoma različne korenine – WMRA je združenje nacionalnih zvez in po svoji zasnovi skrbi za razvoj tega športa in mednarodni tekmovalni sistem, ITRA pa je združenje organizatorjev tekem, ki temelji na povsem komercialnih osnovah.

Z združitvijo evropskega in svetovnega prvenstva v gorskih in trail tekih tako na Evropskem kot na svetovnem nivoju leta 2022, se navidezna meja med eno in drugo zvrstjo počasi zamegljuje in pričakovati je, da bodo počasi vsi vpleteni pričeli razumevati to kot eno športno zvrst.

Zato lahko rečemo, da trail tek ne izpodriva gorskega teka, ampak oba športa lahko obstajata vzporedno in ponujata različne izkušnje in priložnosti za tekače.

Želite izvedeti o gorskem teku še več? Naročite se na naše vsebine…

OSTALI PRISPEVKI O GORSKEM TEKU