Tek na Šmarno goro si je štirih desetletjih pridobil sloves tako med domačimi kot med tujimi privrženci gorskih tekov. Izvrstna organizacija in gostoljubnost organizatorjev sta prepričala svetovno gorsko-tekaško družino, da je v široko zastavljeni anketi med množico elitnih gorskih tekov z vsega sveta izglasovala prav naš tek za »naj gorski tek«.

WMRA – World Mountain Running Organization

Tekaški vikend na Šmarni gori

Šmarnogorski teki združujejo dva gorska teka z dolgo tradicijo.

Rekord Šmarne gore in njegova proga je sila enostavna – sledi najbolj obiskani, najkrajši poti iz Tacna preko sedla na Šmarno goro.
Start je pri »stopnici« za gostilno Grad, cilj pa na platoju pred vhodom v velb na vrhu.
360m višinske razlike na skromnih 1,85km progo uvršča med kratke, a strme gorske teke, ki ji tudi najizkušenejši gorski tekači priznavajo njeno težavnost.

Tek na Šmarno goro - z uvrstitvijo v tekmovalni koledar mednarodne zveze za gorske teke konec devetdesetih je Tek pridobil trdno oporo za mednarodno uveljavitev, ki je dosegla prvi vrhunec ob četrtstoletnem jubileju leta 2004 s finalom WMRA Grand Prixa in dodelitvijo prestižnega statusa “IAAF permit”.
Vsa nadaljnja leta Tek ostaja del železnega repertoarja mednarodne gorsko-tekaške zveze.

Leta 2019 smo združili obe tekmi v en tekaški vikend. Prireditev smo poimenovali Šmarnogorski teki.

Zgodovina gorskega teka na Šmarni gori

Kratek skok po časovnem traku

Ideja je dozorela jeseni 79. Po običajni poti ne bomo šli, je bilo hitro sklenjeno, ponujala pa se je malo obiskana krožna pot okoli Gore.

Okoli organizacije nismo komplicirali – da je bil le topel čaj na vrhu, pa kak spominek za vsakega in medalje za najhitrejše. Prvih ducat let je bil Tek prijetna lokalna prireditev.

Tik pred osamosvojitvijo leta 91 je bil organiziran prvi Rekord Šmarne gore z obsežnejšo organizacijsko shemo. Odlična organizacija je bila povod za državno prvenstvo v gorskih tekih leta 92.

Z uvrstitvijo v tekmovalni koledar mednarodne zveze za gorske teke konec devetdesetih je Tek pridobil trdno oporo za mednarodno uveljavitev, ki je dosegla prvi vrhunec ob četrtstoletnem jubileju leta 2004 s finalom WMRA Grand Prixa in dodelitvijo prestižnega statusa “IAAF permit”.

Šmarnogorski tek je v odprti anketi svetovna gorskotekaška scena prepoznala kot »the Greatest MR race of all time«.  Verjentno je nekaj k temu pripomogla svetovna kovid evforija, a dejstvo je, da bo to ostalo zapisano v zgodovino.