5 vrst treningov

Do večjega zadovoljstva med gorskim tekom

Da boste postali gorski tekač, ki bo užival v svojem teku, boste morali pripraviti svoje telo na delo, ki ga sedaj ni vajen opravljati. To boste dosegli s premišljenimi treningi, konsistenco izvajanja le teh in potrpežljivostjo.

Tu bomo opisali 5 vrst treningov, katere je dobro, da jih vključite kot vadbo. Ne pozabite: cilj je uživati v teku!

  1. Intervalni trening: Intervalni trening vključuje izmenjavanje obdobij hitrejšega teka z obdobji počasnega teka ali hoje. To vrsto treninga lahko izvajate na različnih terenih in povečate intenzivnost glede na svoje sposobnosti.
  2. Tek v klanec: Tek v klanec bo pomagal okrepiti vaše noge in pljuča, kar je pomembno pri gorskem teku. Začnite s krajšimi vzponi in postopoma povečajte razdaljo in nagib. Upoštevajte, da je pri teku v klanec pomembna tudi pravilna tehnika teka.
  3. Dolgi teki: Dolgi teki vam bodo pomagali izboljšati vzdržljivost in pripraviti vaše telo na daljše tekaške preizkušnje. Začnite s postopnim povečevanjem dolžine tekov in jih izvajajte na različnih terenih, vključno z vzponi.
  4. Tek na različnih terenih: Gorski tek vključuje tek na različnih terenih, zato je pomembno, da trenirate na podobnih terenih, ki jih boste pogosto obiskovali ali terenih, podobnih, kot bo vaša naslednja tekma. Trenirajte na makadamu, gozdnih poteh, skalnatih terenih in drugih podobnih površinah.
  5. Vaje za moč: Vaje za moč so pomembne za izboljšanje vzdržljivosti, ravnotežja in koordinacije. Vključite vaje za krepitev nog, trupa in rok, da boste lažje kos izzivom gorskega teka.

Priporočljivo je, da vključite vse te vrste treningov v svoj program aktivnosti in jih prilagodite svojim sposobnostim in ciljem. Pomembno je tudi, da se pred vsakim treningom ogrejete in raztegnete ter po treningu opravite ohlajanje in raztezanje.

Srečno!

Želite izvedeti o gorskem teku še več? Naročite se na naše vsebine…

ŠE VEČ PRISPEVKOV O GORSKEM TEKU