3 koraki kako začeti z gorskim tekom

…in pri tem uživati 😉

Če želite postati gorski tekač, je pomembno, da sledite trem korakom. S tem boste lahko varno in učinkovito napredovali ter uživali v svoji novi aktivnosti.

1. Priskrbite si primerno opremo
Osnova je primerna obutev. Ta mora biti udobna in mora imeti dober oprijem na različnih površinah. Prav tako si zagotovite udobna oblačila, ki vam omogočajo svobodno gibanje. Glede na dolžino in vremenske pogoje poskrbite za ustrezna oblačila, ki vam bodo nudila primerno zaščito tako poleti kot pozimi, ter vodo in zaloge »energije«. Prisluhnite nasvetom izkušenih, pridružite se skupni, ki jo vodi izkušeni gorski tekač. 

2. Začnite počasi
Če nikoli niste resno tekli, se ne preobremenjujte. Začnite s hojo in postopoma dodajajte krajše tekaške odseke. Najprej po ravnem, nato preidite v klance. Pomembno je, da se prilagodite novi aktivnosti in se ne preobremenjujete s preveliko intenzivnostjo in količino treninga. S časom boste lahko povečevali intenzivnost in dolžino teka. Bodite potrpežljivi. Bolj od intenzivnosti in dolžine teka je na začetku pomembnejša konsistenca. Stalnost. Prisluhnite svojemu telesu in mu omogočite ustrezen počitek. In ne pozabite uživati v naravi. Lepota gorskega teka je ravno ta, da smo lahko aktivni v čudoviti naravi planot, hribov in gora.

3. Izboljšajte svojo tehniko teka
Ko boste imeli nekaj izkušenj, se osredotočite na izboljšanje tehnike teka. Pomembno je, da tečete pokonci, z rokami ob strani telesa in da dihate pravilno. Pri teku navzdol se osredotočite na dober oprijem in stabilnost. Vsekakor je dobro, če se lahko pridružite tekaški skupini ali najdete trenerja, ki vam bo pomagal izboljšati svojo tehniko teka. Tekaške skupine so odličen vir koristnih informacij in motivacije.

Z upoštevanjem teh treh korakov boste lahko enostavno pričeli s svojo potjo gorskega tekača. Ne pozabite, dajte si čas, da se telo navadi na nov teren, tu so bolj kot ponavadi obremenjeni deli gležnjev, kolen, kolkov… Sčasoma pa je pomembno tudi postopno povečevanje intenzivnosti treningov, pravilna prehrana in dovolj počitka med treningi. Tako boste lahko dosegli svoje cilje na varnejši in bolj učinkoviti način.

Če imate dodatna vprašanja, ne oklevajte in se obrnite na nas.

Ti je članek všeč oz. uporaben? Naroči se in prejemaj še več naših vsebin…

OSTALI PRISPEVKI O GORSKEM TEKU